Πολλές φορές υπάρχει σύγχυση όταν ένα τρόφιμο μας δημιουργεί προβλήματα κατά την κατανάλωση του και ανάλογα με τα συμπτώματα που παρατηρούμε είτε στο δέρμα ή στο έντερο ή σε άλλα όργανα του σώματος πρέπει να γνωρίζουμε αν έχουμε δυσανεξία ή είμαστε αλλεργικοί τελικά στο τρόφιμο αυτό για να μπορούμε και να το αντιμετωπίσουμε.
Η τροφική δυσανεξία είναι δυσμενής αντίδραση σε ένα τρόφιμο ή σε συστατικό του τροφίμου. Η αντίδραση αυτή θα ξανασυμβεί όταν σε κάποια άλλη χρονική στιγμή καταναλωθεί από το ίδιο άτομο το ίδιο τρόφιμο.
Η τροφική δυσανεξία μπορεί να αναφέρεται σε δυσανεξία τόσο σε φυσικές ουσίες όσο σε πρόσθετες ουσίες σε κάποιο τρόφιμο. Η προδιάθεση και ευαισθησία είναι διαφορετική για το κάθε άτομο. Οι παράγοντες που ευθύνονται είναι γενετικοί και περιβαλλοντικοί.
Τα συμπτώματα της δυσανεξίας εξαρτώνται από την ποσότητα και το είδος της τροφής, τη φυσική και ψυχική κατάσταση και κάποιες φορές από το συνδυασμό των τροφών και της ώρας της ημέρας. Η δυσανεξία στις τροφές δεν προκαλεί κάποια άμεση αντίδραση όταν το άτομο καταναλώσει μια τροφή στην οποία έχει ευαισθησία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά και σταδιακά, συνήθως αρκετές ώρες μετά από την κατανάλωση της τροφής.Η δυσανεξία συνήθως εμφανίζει διάφορα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε διάφορα μέρη του σώματος:
Οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες είναι:
1) Δυσανεξία στη λακτόζηΟ δισακχαρίτης λακτόζη υδρολύεται από το ένζυμο λακτάση που βρίσκεται στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου σε δύο μικρότερα μόρια τη γλυκόζη και τη γαλακτόζη. Η πλήρης ή μερική έλλειψη του ενζύμου προκαλεί τη δυσανεξία στη λακτόζη με κύρια συμπτώματα φουσκώματα στο έντερο, αέρια και πόνους στην κοιλιά. Γενικά η λακτόζη βρίσκεται μόνο στο γάλα (ανθρώπινο, πρόβειο, αγελαδινό κ.α.). Όμως με την πάροδο της ηλικίας το έντερο μας δεν παράγει ικανοποιητικές ποσότητες του ενζύμου αυτού. Ανεκτό γίνεται τότε το γάλα μόνο σε μικρές ποσότητες.Τροφές που επιτρέπονται σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη:
2) Δυσανεξία στη γλουτένηΗ δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη, προκαλείται από την ευαισθησία του ατόμου στη γλιαδίνη που είναι πρωτεϊνικό κλάσμα της γλουτένης και το οποίο απαντάται σε όλα σχεδόν τα δημητριακά. Γι αυτό το λόγο αποκλείονται από τη δίαιτα όλα τα δημητριακά που περιέχουν τη γλουτένη. Δεν πρέπει να περιλαμβάνονται προϊόντα κριθαριού, βρώμης, σιταριού διότι και μικρή ποσότητα γλουτένης μπορεί να δημιουργήσει διάρροιες, απώλεια βάρους, αναιμίες και άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου.Τροφές που πρέπει να αποφεύγουν άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη:
Τροφές που επιτρέπονται σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη:
Η τροφική αλλεργία προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποιο ή κάποια αλλεργιογόνα τρόφιμα, ενώ τα συμπτώματα είναι συνήθως άμεσα, ήπια και σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις πολύ σοβαρά για την υγεία μας. Ακόμη και σε λήψη ελάχιστης ποσότητας της αλλεργιογόνου ουσίας, το άτομο εκδηλώνει αλλεργία. Επομένως είναι και απαραίτητη η απομάκρυνση της τελείως από την καθημερινή διατροφή του. Σε αντίθεση με την τροφική αλλεργία, η τροφική δυσανεξία μπορεί να εκδηλωθεί και μετά από ώρες χωρίς όμως σοβαρά προβλήματα υγείας.
Αλλεργιογόνες τροφές θεωρούνται κυρίως τα αυγά, οι πρωτεΐνες γάλακτος, τα ψάρια ή θαλασσινά, τα δημητριακά, η σόγια και οι ξηροί καρποί (κυρίως τα φιστίκια).
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ατόμου που ο οργανισμός του δεν ανέχεται το γάλα. Μετά από ειδικές ιατρικές εξετάσεις διαπιστώνεται αν πρόκειται για αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα. Ή θα είναι αλλεργικός στην καζεΐνη του γάλακτος ή θα έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να αποκλείσει τελείως την πρωτεΐνη του γάλακτος από τη διατροφή του ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα χρειαστεί απλά να περιορίσει στην αρχή την κατανάλωση του γάλακτος με λακτόζη και να αρχίσει πάλι να το καταναλώνει σε μικρές ποσότητες και τα προτίμηση όχι μόνο του, π.χ. με δημητριακά πρωινού.