Κανόνες υγιεινής τροφίμων για τους καλοκαιρινούς μήνες

Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο περίοδος ξεγνοιασιάς και εξόδων για φαγητό και ποτό αλλά και περίοδος ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών που πολλαπλασιάζονται γοργά λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και μπορούν να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για τη υγεία μας.

Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 5οC και 60οC. Το εύρος αυτό ονομάζεται επικίνδυνη ζώνη. Για τα παθογόνα βακτήρια η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης βρίσκεται περίπου στους 37οC. Όσο περισσότερο χρόνο παραμένουν τα ευπαθή τρόφιμα σε θερμοκρασία μεταξύ 20οC και 37οC τόσο μεγαλώνει και ο αριθμός των μικροβίων που παράγονται.

Τρόφιμα ευπαθή (ή τρόφιμα υψηλού κινδύνου) είναι για παράδειγμα τα μαγειρεμένα τρόφιμα που περιέχουν κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί, πουλερικά, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.      

Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε τις τροφοδηλητηριάσεις:

1. Κατά τον χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι:

 Το πρώτο και βασικότερο είναι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό (όχι μόνο με νερό).

 Οι επιφάνειες εργασίας των τροφίμων και τα σκεύη μαγειρέματος να είναι καθαρισμένα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επεξεργασία των τροφίμων.

 Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε για παρασκευή των φαγητών πρέπει να έχουν επιλεγεί σωστά, ελέγχοντας ημερομηνίες λήξης, συνθήκες συντήρησης καθώς και το χρώμα, τη γεύση ή ην οσμή τους.

 Να μην έχουμε για παρέα στην κουζίνα το κατοικίδιο μας διότι όχι μόνο μεταφέρει στο σώμα του επικίνδυνα μικρόβια αλλά και τρίχες στο χώρο εργασίας και από εκεί στα τρόφιμα. Πόσο μάλλον και τους καλοκαιρινούς μήνες που η απώλεια τριχών είναι έντονη.

2. Κατά την αγορά των τροφίμων:

 Αγοράζουμε χυμούς και εμφιαλωμένα νερά μόνο από ψυγεία που λειτουργούν σωστά, δηλαδή με θερμοκρασίες κάτω από 7οC και χωρίς να εκτίθενται στον ήλιο.

 Όσον αφορά την αγορά των παγωτών προσέχουμε η συσκευασία να μην είναι παραμορφωμένη ή να έχει πάγο. Να τα αγοράζουμε από καταψύκτες που λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18οC. Στο σουπερμάρκετ να τα βάζουμε τελευταία στο καλάθι και στη σακούλα μαζί με άλλα παγωμένα τρόφιμα. Μετά όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη του σπιτιού μας. Για χύμα παγωτό η θερμοκρασία διατήρησης του στα καταστήματα πρέπει να είναι μικρότερη από -14οC.

3.Τι να προσέξουμε κατά τις εξόδους μας για φαγητό:

 Να ζητάμε καλοψημένα κρέατα, πουλερικά και ψάρια.

 Να προτιμάμε σαλάτες βραστές αν δεν είμαστε σίγουροι για το σωστό πλύσιμο των ωμών λαχανικών.

 Άτομα ευάλωτα σε τροφοδηλητηριάσεις, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά ή οι εγκυμονούσες να προτιμάνε φαγητά ‘της ώρας΄ όπως καλά ψημένο κοτόπουλο με βραστά λαχανικά ή ζυμαρικά χωρίς σάλτσες. Αν είναι δυνατόν και χωρίς τυριά ή αλλαντικά διότι η κακή διατήρησή τους εγκυμονεί κινδύνους.

 Επίσης προσοχή στα παγάκια εμπορίου γιατί μπορεί να προκαλέσουν εντερικά προβλήματα αν η διατήρησή τους δεν είναι σωστή.

 Προσοχή όταν παραγγέλνουμε καφέ με γάλα στις καφετέριες και το γάλα δεν διατηρείται στο ψυγείο αλλά έχει μείνει έστω και λίγη ώρα εκτός ψυγείου.

 Η αγορά των αλλαντικών χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί είναι πηγή μικροβίων και η κακή διατήρηση τους μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.Ακολουθώντας τους κανόνες αυτούς ελαχιστοποιούμε τις πιθανές τροφικές δηλητηριάσεις.

Καλό καλοκαίρι!