Μαγνήσιο: Ένα πολύτιμο μέταλλο για την υγεία μας

Το μαγνήσιο (Mg) είναι μεταλλικό στοιχείο με μεγάλη σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό για κάθε ηλικία αλλά και για την πρόληψη και αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων.


Η δράση του είναι ευεργετική:

  • Στην εγκεφαλική λειτουργία. Είναι απαραίτητο για την μεταβίβαση των μηνυμάτων στα  νεύρα. Παίζει ρόλο σημαντικό στην ισορροπία ντοπαμίνης και  σεροτονίνης που ευθύνονται για τις μεταπτώσεις της διάθεσης. Όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι αυξημένα τότε η διάθεση βελτιώνεται. Έτσι το συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να μειώσει συμπτώματα κατάθλιψης.
  • Στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Στην εγκυμοσύνη. Μειώνει τα συμπτώματα της πρωινής αδιαθεσία και συμβάλλει στην  πρόληψη και αντιμετώπιση επεισοδίων προεκλαμψίας.
  • Στην οστεοπόρωση. Επειδή το μαγνήσιο βρίσκεται περίπου κατά 50% στα οστά ο ρόλος του είναι καθοριστικός στην προστασία τους. Συμμετέχει με το ασβέστιο στην αύξηση της οστικής μάζας.
  • Στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο από το μεταβολικό σύνδρομο.

Μειώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Έχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι σε περιοχές με ¨μαλακό¨ νερό δηλαδή με λίγα άλατα και κυρίως άλατα μαγνησίου, οι καρδιακές παθήσεις είναι περισσότερες. Πολύ σημαντική είναι η αναλογία μαγνησίου-ασβεστίου. Όσο πιο πολύ είναι το μαγνήσιο σε σχέση με το ασβέστιο τόσο πιο μικρός είναι ο κίνδυνος. Το μαγνήσιο ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και των αυξημένων τριγλυκεριδίων και γι αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο από το μεταβολικό σύνδρομο.

  • Στους αθλητές. Όταν η άσκηση είναι έντονη η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες. Αυτό συμβαίνει διότι το μαγνήσιο λειτουργεί ως χαλαρωτικό των μυών σε αντίθεση με το ασβέστιο που δρα για τη σύσπαση των μυών.


Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι :

  • Ξηροί καρποί  (κυρίως αμύγδαλα, φιστίκια, αράπικα φιστίκια).
  • Από τα λαχανικά τα πιο πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα πράσινα (σπανάκι, μπρόκολο κ.α.) διότι η χλωροφύλλη που περιέχουν και η οποία προσδίδει το χρώμα τους, περιέχει μαγνήσιο.
  • Φρούτα όπως μπανάνες, σταφύλια κ.α.
  • Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά. Για παράδειγμα το αλεύρι ολικής αλέσεως, η βρώμη κ.α.
  • Τα όσπρια όπως μπιζέλια, φακές. Επειδή όμως το μαγνήσιο διαλύεται στο νερό πρέπει μετά το μούσκεμα των οσπρίων να μην πετάγεται το νερό διότι θα απομακρυνθεί σημαντική ποσότητα μαγνησίου.
  • Επίσης τα θαλασσινά, το κρέας.
  • Το κακάο, σοκολάτα, στιγμιαίος καφές.
  • Το ‘σκληρό’ νερό είναι καλή πηγή δίνοντας περίπου το 27% του μαγνησίου από αυτό που χρειαζόμαστε καθημερινά.


Η απορρόφηση του μαγνησίου επηρεάζεται από :

  • Η βιταμίνη D και το ασβέστιο αυξάνουν την απορρόφηση του. Χρειάζεται όμως προσοχή διότι οι αυξημένες τιμές ασβεστίου (π.χ. σε μεγάλες καταναλώσεις γάλατος) μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.
  • Οι αυξημένες προσλήψεις πρωτεϊνών, λιπαρών, βιταμίνης D και ασβεστίου καθώς και ψευδαργύρου μειώνουν την απορρόφηση του. Επίσης η έντονη φυσική δραστηριότητα, το έντονο άγχος, οι στερητικές δίαιτες και η συμπληρωματική πρόσληψη λιθίου για αρκετό χρονικό διάστημα μέσω ψυχοτρόπων φαρμάκων.


Συμπληρώματα μαγνησίου:

Ως συμπληρώματα μαγνησίου χρησιμοποιούνται ως καθαρτικά, αντιόξινα (π.χ. το γάλα μαγνησίας (Mg(OH)2), για την κατάθλιψη και για το νευρομυϊκό σύστημα.

Το κύριο σύμπτωμα υπερβολικής δόσης του μαγνησίου είναι η διάρροια. Από την άλλη, συμπτώματα ανεπάρκειας σε μαγνήσιο είναι απώλεια όρεξης, κράμπες, ταχυκαρδία, αρρυθμίες και υπογλυκαιμία.


Απαιτήσεις σε μαγνήσιο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία οι απαιτήσεις κυμαίνονται από 50 ως 400 mg την ημέρα για την βρεφική ως την ενήλικη ζωή. Οι απαιτήσεις κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, του θηλασμού καθώς και στους αθλητές αυξάνονται ανάλογα με την περίπτωση.