Η γλυκιά γεύση της ζάχαρης είναι στους περισσότερους από εμάς μια απόλαυση. Αναστατώνει όχι μόνο μικρούς και μεγάλους αλλά και τα μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια που ζουν μέσα στο στόμα μας και μόλις “μυριστούν” ζάχαρη την καταβροχθίζουν παράγοντας ένα οξύ που προκαλεί την τερηδόνα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έρευνες έχουν δείξει ότι γεννιόμαστε με την προτίμηση στην γλυκιά γεύση. Μάλιστα το φρούτο που προτιμά να τρώει ένα βρέφος είναι η μπανάνα λόγω της γεύσης της. Επομένως υπάρχει γενετική προδιάθεση η οποία μέρα με την μέρα ενισχύεται από το γεμάτο λιχουδιές περιβάλλον.
Η ανάγκη για τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης αλλά χωρίς τις θερμίδες της οδήγησαν εδώ και χρόνια την αντικατάσταση της από άλλες γλυκαντικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές έχουν κυρίως δύο σκοπούς. Να μην προσδίδουν θερμίδες στον οργανισμό και ακόμα να μην επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών.
Οι γλυκαντικές ουσίες είναι ουσίες φυσικές ή τεχνητές που επιδρούν σε ειδικούς υποδοχείς στο στόμα και στο λαιμό και δίνουν την αίσθηση της γλυκιάς γεύσης.
Οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες έχουν θερμιδική αξία και οι κυριότερες είναι:
Αναλυτικότερα:
Η ζάχαρη (ή σουκρόζη) είναι φυσικός δισακχαρίτης που προέρχεται από ένα μόριο γλυκόζης ενωμένο με ένα μόριο φρουκτόζης. Τη ζάχαρη την ξεχωρίζουμε στις εξής φυσικές γλυκαντικές ουσίες:
1). Άσπρη ζάχαρη η οποία είναι η ζάχαρη που έχει υποστεί επεξεργασία και δεν περιέχει ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη δίνει 20 θερμίδες. Η ενέργεια είναι τόσο μικρή επομένως η κατανάλωση της με μέτρο δεν προκαλεί παχυσαρκία.
2). Καστανή ή ξανθιά ζάχαρη είναι η μη επεξεργασμένη ζάχαρη. Αντίθετα από τη λευκή η καστανή ζάχαρη, προσδίδει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες αλλά περιέχει και κάποια θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.
3). Mαύρη ζάχαρη: Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την ξανθιά ζάχαρη, απλώς έχει λίγο περισσότερη μελάσα, γεγονός που της προσδίδει μια κολλώδη υφή. Ένα κουταλάκι μαύρη ζάχαρη παρέχει τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή ζάχαρη.
Η πρόσληψη ζάχαρης προκαλεί παχυσαρκία;
Γενικά η πρόσληψη σουκρόζης και τροφίμων που περιέχουν σουκρόζη δεν είναι αυτή που ευθύνεται για παχυσαρκία όταν γίνεται σε λογικές ποσότητες. Αυτό που ευθύνεται είναι το λίπος και φυσικά οι μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ένας με δύο καφέδες την ημέρα με ένα κουταλάκι ζάχαρη είτε λευκή είτε καστανή δεν μπορεί να μας παχύνει, μπορεί να μας δώσει ενέργεια, να μας τονώσει ή να μας μειώσει το στρες αφού μας παρέχει άμεση πηγή υδατανθράκων που είναι η γλυκόζη.Επιβεβαίωση υπάρχει μόνο για την πρόκληση τερηδόνας η οποία τερηδόνα εξαρτάται όχι μόνο από την ποσότητα της ζάχαρης αλλά και από την μορφή της και από το πόσο χρόνο παραμένει στο στόμα.
Η πρόσληψη της ζάχαρης ενδείκνυται για τους διαβητικούς;
Η ζάχαρη δεν απαγορεύεται στο διαιτολόγιο των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αν και αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αφού απορροφάται άμεσα, παρόλα αυτά επιτρέπεται με μέτρο. Συνιστάται να συνοδεύει ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες για αργή απορρόφηση της. Η
κατανάλωση ζάχαρης πρέπει φυσικά να γίνεται σε ποσότητες που προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε διαβητικού.
Η φρουκτόζη είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία όπως και η ζάχαρη. Αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη αλλά η γλυκύτητα της είναι διπλάσια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η φρουκτόζη να καταναλώνεται σε μικρότερη ποσότητα και επομένως να δίνει λιγότερες θερμίδες.
Η πρόσληψη της φρουκτόζης ενδείκνυται για τους διαβητικούς;
Η φρουκτόζη δεν απαγορεύεται για τους διαβητικούς αλλά ισχύουν φυσικά οι ίδιες προϋποθέσεις όπως και η ζάχαρη. Μεταβολίζεται και αυτή σε γλυκόζη απλά σε πιο αργούς ρυθμούς. Η επιτρεπόμενη ποσότητα εξαρτάται από το κάθε άτομο που έχει διαβήτη τύπου 2. Ελεγχόμενη επίσης πρέπει να είναι η κατανάλωση της και για το λόγο ότι ανεβάζει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Προτιμότερη είναι η κατανάλωση της φρουκτόζης να γίνεται από τα φρούτα που συνδυάζουν τον απλό αυτό υδατάνθρακα με φυτικές ίνες του φρούτου για να μην αυξηθούν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος αλλά σε μικρότερο βαθμό από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιούνται σε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Υπερβολική κατανάλωσή τους έχει υπακτική δράση και ιδίως σε παιδιά.
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Επειδή οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες έχουν θερμιδική αξία οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προσπαθούν να τεχνητές γλυκαντικές ουσίες να πετύχουν το διπλή επιτυχία: Μηδενικές θερμίδες και να μην επηρεάζονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Είναι οι παρακάτω ουσίες:
Τι να προσθέσω τελικά στον καφέ μου ή στο τσάι μου αντί για ζάχαρη;
Προτιμότερο είναι το σκέτο φλιτζάνι καφέ ή τσάι για να διατηρήσει και το άρωμά του. Αλλά αν θέλουμε να το γλυκάνουμε ένα κουταλάκι φυσική γλυκαντική ουσία όπως ζάχαρη ή καστανή ζάχαρη ή το ευεργετικό μέλι ή η μελάσα στο τσάι είναι μια καλή επιλογή παρά τις αμφισβητούμενες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Στην περίπτωση των διαβητικών η χρήση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η μικρή πάντως κατανάλωση φυσικών γλυκαντικών στο ημερήσιο διαιτολόγιο είναι ασφαλής όταν υπολογίζεται στο σύνολο των υδατανθράκων που καταναλώνονται μέσα στην ημέρα καθώς και στα επιμέρους γεύματα τους.