Τι να προσέξουμε κατά την κατανάλωση του παγωτού

Από το 1936 που πρωτοεμφανίστηκε στις ελληνικές γειτονιές ο παγωτατζής με τη χαρακτηριστική λευκή ποδιά, το σκούφο και το τρίκυκλο καρότσι έχουν αλλάξει πολλά στην παρασκευή, στην εμφάνιση και στις γεύσεις του παγωτού.

 Η θρεπτική αξία του παγωτού.

Η θρεπτικότητα του εξαρτάται από το είδος και την ποιότητα του. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι πρώτες ύλες που μπορεί να είναι:Γάλα νωπό ή σε σκόνη πλήρες ή αποβουτυρωμένο, βούτυρο, αβγά, χυμοί φρούτων καθώς και γλυκαντικές ουσίες, χρωστικές ύλες, κομμάτια σοκολάτας, ξηροί καρποί κ.α. 

Στην αγορά βρίσκουμε τυποποιημένα σε κυπελάκι, χωνάκι, ξυλάκι, γρανίτες, σορμπέ καθώς και παγωτά χύμα π.χ. gelato, frozen yogurt κ.α.

Η ενεργειακή αξία του κυμαίνεται από 75 έως 240 θερμίδες/100 γρ. παγωτού ανάλογα με τα υλικά και την μέθοδο παρασκευής του. Για παράδειγμα: Παρφέ: 245 θερμίδες, γρανίτα:105 θερμίδες.

Το παγωτό ανάλογα με την σύστασή του περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (από το γάλα), υδατάνθρακες (γλυκαντικές ύλες και λακτόζη του γάλακτος) και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και Κ). Στο παρφέ όμως υπάρχουν και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Είναι πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως B1, B2, B6, B12 και βιταμίνη C.

Όσον αφορά τα light παγωτά:

1).  0% σε λιπαρά: Δεν περιέχουν λιπαρά αλλά περιέχουν υδατάνθρακες (π.χ. ζάχαρη και άμυλο).
2). 0% σε ζάχαρη: Δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως  ασπαρτάμη. Περιέχουν λιπαρά και οι θερμίδες τους δεν διαφέρουν τόσο από τα κανονικά παγωτά.     3). 0% + 0%: 0% περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε ζάχαρη. Συστήνονται για διαβητικούς αλλά προσοχή σε γαστρεντερικά προβλήματα λόγω της ασπαρτάμης.
4). Παγωτά διαιτητικά με στέβια: Στην αγορά βρίσκουμε και παγωτά με τη φυσική γλυκαντική ουσία στέβια. 

Τι παγωτά να προτιμήσουμε:

Αποφεύγουμε όσα είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και γλυκαντικές ύλες.

 Αποφυγή της κατανάλωσης τυποποιημένων παγωτών, αγοράς παγωτών μηχανής και σορμπέ με ασπράδια αυγών από εγκύους ή άτομα με παθήσεις του εντέρου για αποφυγή δηλητηριάσεων π.χ. από βακτήριο λιστέρια.

 Με μέτρο η κατανάλωση frozen yogurt από διαβητικoύς και παχύσαρκους διότι δεν διαφέρει από το γιαούρτι παγωτό αφού περιέχει κυρίως σκόνη στραγγιστού γιαουρτιού, γλυκαντικές ουσίες και χρωστικές.

 Φυσικά το καλύτερο είναι να παρασκευάζουμε σπιτικό παγωτό, επιλέγοντας εμείς τις πρώτες ύλες. Για παράδειγμα με γιαούρτι, στέβια ή μέλι ή ζάχαρη άχνη, γάλα ή γάλα αμυγδάλου και πολτό φρούτων εποχής.

 Πολύ καλή επιλογή είναι οι γρανίτες ή τα σορμπέ, που δεν έχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά και είναι φτωχά σε θερμίδες και μάλιστα να τα έχουμε ετοιμάσει εμείς με χυμούς φρέσκων φρούτων χωρίς επιπλέον ζάχαρη. Ακόμα το gelato περιέχει λιγότερα λιπαρά από το κλασικό παγωτό, αφού περιέχει περισσότερο γάλα παρά κρέμα. 

 Τα διαιτητικά παγωτά με στέβια είναι καλή επιλογή για διαβητικούς και όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους.

Τι να προσέξουμε κατά την αγορά παγωτών:

 Να τα αγοράζουμε από καταψύκτες που λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18οC.

 Για χύμα παγωτό η θερμοκρασία διατήρησης τους πρέπει να είναι μικρότερη από -14οC.

 Οι συσκευασίες τους να μην έχουν παραμορφωμένο σχήμα. Το παγωτό να μην περιέχει μικροκρυστάλλους (που σημαίνει ότι είχε προλάβει να αποψυχθεί και να καταψυχθεί πάλι) ή να έχει περίεργη γεύση.

 Στο σουπερμάρκετ να τα βάζουμε τελευταία στο καλάθι και στη σακούλα πάντα μαζί με άλλα παγωμένα τρόφιμα. Μετά γρήγορα στην κατάψυξη του σπιτιού μας.